dimecres, 13 de juliol del 2011

Josep Maria Pérez Molinos

Barcelona, 1921-2004. Va començar a publicar fotografies als 14 anys en alguns diaris: La Publicidad i El Diario Gráfico i posteriorment per La Vanguardia, El Noticiero Universal, La Rambla i Treball. Al 1937 s’afilia al PSUC, partit que no va abandonar mai. La seva obra com a periodista durant la guerra als fronts d’Osca, Terol, l’Ebre i Madrid, l’activitat del PSUC, l’enterrament de Durruti, o les Brigades Internacionals li va ser requisada pels franquistes i va ser empresonat (encara avui es troba a l’arxiu de Salamanca).
La seva influent família va aconseguir alliberar-lo de la presó  i va entrar a treballar com a fotògraf al Servicio Nacional de Propaganda com fotògraf oficial del Governador Civil fins que, el 1942, el seu secretari va descobrir el seu passat comunista i l’inhabiliten com a fotògraf. La seva obra constitueix un dels millors arxius fotogràfics de la Catalunya de postguerra.
Va ser soci honorari de la Unió de Professionals de la Imatge i la Fotografia i col·legiat d’honor del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
A la seva mort, CCOO del Barcelonès va crear el premi de fotografia que du el seu nom. Aquest any es celebra la 13a edició.

Arribada del cap de la Gestapo, Einrich Himmler, a l'aeroport d'El Prat de Llobregat (1940)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada